5 érv a chatbotok ellen

Bár egyre több helyen láthatunk chatbotokat weboldalakon, ahol kedves hangnemű virtuális asszisztensek szólítanak meg minket, valahogy még mindig nem terjedt el túl széles körben az alkalmazásuk.

Íme öt ok, hogy miért lehet népszerűtlen robot barátunk, és mikor nem feltétlenül érdemes időt, pénzt és energiát fordítani a fejlesztésre:

  1. Az ördög műve: mint minden technológiai újdonság, ezt is kétkedve és idegenkedve fogadjuk, aminek az elsődleges oka: az Ismeretlen. A szociális interakciókat, a kommunikációt ember és ember között már viszonylag jól ismerjük és életünk során többnyire megbarátkozunk a helyzettel. De egy robottal azért nem sűrűn beszélgetünk. Így érthető az “szégyenlősség”.
  2. Jehova tanúja effektus: amikor gyanútlanul barangolunk egy oldalon, és váratlanul felugrik egy ablak, hogy megtaláltuk-e már Jézust, vagy legalábbis azt amit kerestünk, akkor beindul a védekező reflex. Nem sokban különbözik a rámenős eladótól ez a fajta chatbot, aki már a boltba lépésünknél elénk ugrik és megkérdezi, hogy miben segíthet. Egyesek számára ez elrettentő lehet.
  3. Hiba a mátrixban: minden technikai újításnál előfordulhatnak hibák, főleg a bevezetésüket követően. Egy-két apróbb hiba, félreértett válasz, vagy egy összeomló chatablak, arról győz csak meg, hogy miért ne használjak máshol sem chatbotot.
  4. És még kávét sem tud főzni: a robot csak arra képes, amire be lett programozva. Ha nem olyan problémával fordulunk hozzá, amire tudja a megoldást, akkor nem fogja tudni a választ. Ha pedig mi nem tudjuk, hogy mire tudja a választ a robot, akkor elvárhatunk tőle olyan dolgokat amiket nem tud. Egyértelműen frusztráló élmény elmesélni problémánkat azért, hogy aztán azt a választ kapjuk, hogy forduljunk valaki máshoz a problémánkkal.
  5. A chatbot nem ember: végül egy robot sem helyettesítheti általánosan az embert (még). Ha nem úgy állunk hozzá, mint egy emberhez, akkor már eldöntöttük, hogy nem annyira jó mint egy hagyományos hús-vér ügyfeles. Ha pedig úgy állunk hozzá, mint egy emberhez, akkor valószínűleg nem azt fogjuk kapni amit várunk.
Ha tetszett a cikk, mutasd meg másoknak is!