Home office

Ügyfélszolgálat otthon

A jelenlegi helyzetben (és akár más esetben is) előfordulhat, hogy az irodai dolgozók arra kényszerülnek hogy otthonról dolgozzanak. Az utóbbi időben a helyzetnek megfelelően elszaporodtak az otthoni munkával és a home office tárgykörével foglalkozó cikkek, amik elég jól leírják, hogy mire érdemes odafigyelnünk.

A felsorolt tippek és tanácsok közül én csak egy párat emelnék ki, ami szerintem kifejezetten fontos lehet, főleg ha az illető ügyfélszolgálatos:

Telefonálni csak zárt helységben

Ha van rajtunk kívül más is otthon, akkor főleg az ilyen elszigetelt időszakban, biztosan kapcsolatot akar teremteni velünk. Ez lehet gyerek, feleség, férj, anyuka, testvér, lakótárs, de bárkiről is legyen szó, biztos, hogy ha nem is szándékosan, de zavarni fog minket abban, hogy koncentráljunk. Ne hagyjuk ezt, és zárjuk ki a lehetőséggel együtt őket is a “munkahelyünkről”. Ez kiváltképpen telefonáláskor fontos, de bármilyen más esetben is megzavarhat minket a munkában szerettünk.

Legyen egy dolgozó helyiség

Az előző tippből már sejteni lehetett, de ami mindenki számára, aki otthon dolgozik kötelező, az a munkához elkülönült helyiség. Nem feltétlenül kell, hogy ez egy teljes szoba legyen, lehet egy sarok is, a lényeg, hogy számunkra ez egy elkülönült dolgozó helyet jelentsen, ahova ha belépünk, akkor tudatosítjuk magunkban, hogy most munkáról lesz szó. Ha ez hiányzik, akkor sokkal hamarabb meg fogjuk magunknak engedni a késést, a munkaidőn kívüli munkával foglalkozást, és így gyakorlatilag meg fognak szűnni a korlátok a magánéletünk és a munkánk között, ami nem egészséges.

Mérjük az időt

Magától értetődő, hogy a munkaidőt valahogyan mérjük, ha más nem jelenléti ívvel, de az idő mérése alatt itt most többről van szó. A szüneteket hajlamosabbak vagyunk otthon lazábban kezelni, és akár kevesebb, akár több, nem túl jó megoldás, ha nem a megfelelő időben és megfelelő időre vesszük ki szüneteinket. Alkalmazzunk egy nekünk megfelelő rendszert, vagy válasszunk segédeszközt. Egy jó ötlet a túl sok egyhelyben ülés elkerülésére az aktivitásmérő használata lehet.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg másoknak is!